COVID-19 (serološko, anti-gensko i PCR testiranja)

Poliklinika Analiza nudi mogućnost antigenskog i serološkog testiranja na COVID-19.

Antigenski test otkriva prisutnost nukleokapsidnog antigena virusa COVID-19 u brisu nazofarinksa/nosa, a namijenjen je testiranju simptomatskih i asimptomatskih osoba u svrhu brze dijagnostike infekcije uzrokovane COVID-19 virusom. Kod simptomatskih bolesnika antigenski testovi najpouzdanije rezultate daju unutar pet dana od pojave simptoma. Antigensko testiranje provodi se brzim imunokromatografskim testovima renomiranih europskih i svjetskih proizvođača. Testove karakterizira iznimno visoka osjetljivost i specifičnost što osigurava pouzdanost testa.

PCR testovi provode se brisom nazofarinksa a prisutnost virusa dokazuju pronalaskom virusne RNA molekule, zbog čega virus mogu otkriti i prije nego što osobarazvije simptome bolesti.

Za razliku od antigenskih i PCR testova koji ukazuju na trenutnu infekciju, serološki testovi ukazuju na prisutnost protutijela koje je organizam razvio pri susretu s virusom. Serološkim testovima detektiraju se IgM i IgG protutijela. IgM protutijela pojavljuju se krajem prvog tjedna od po- četka bolesti, a zatim nestaju. IgG protutijela pojavljuju se ubrzo nakon IgM protutijela, a nakon preboljenja bolesti njihova razina opada na niže vrijednosti te takva ostaju prisutna dulje vrijeme.

Serološko testiranje provodi se iz uzorka krvi, testovima visoke specifičnost i osjetljivosti, a važnost seroloških testova temelji se na praćenju razvoja imuniteta kako kod asimptomatskih bolesnika (osoba je zaražena, ali ne pokazuje znakove bolesti) tako i kod osoba koje su imale jasnu sliku COVID-19 infekcije. Serološki testovi mogu biti kvalitativni (pozitivan/negativan) ili kvantitativni (količina IgG protutijela). Kvantitativni IgG serološki te- stovi zbog točnog određivanja koncentracije neutraliza- cijskih IgG protutijela važni su kod:

• praćenja populacijskog imuniteta
• praćenja razine protutijela nakon preboljene koronavirusne infekcije
• praćenja razine protutijela nakon cijepljenja

PONUDA U POLIKLINICI ANALIZA

PCR detekcija SARS-CoV-2 virusa
392.00kn (52.03 €)
SARS CoV-2 ANTIGEN – brza kromatografska metoda
70.00kn (9.29 €)
SARS-CoV-2 IgG antitijela kvantitativno
150.00kn (19.91 €)